+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Společný výcvik leteckých záchranářů ZZS MSK a Horské služby ve speciálních činnostech

Ve dnech 21. a 22. 9. proběhlo metodické a praktické společné cvičení leteckých záchranářů ZZS MSK s profesionálními členy Horské služby oblasti Beskydy a Jeseníky.

Společný výcvik leteckých záchranářů ZZS MSK a Horské služby ve speciálních činnostech
Ilustrační foto

 

 Předmětem pravidelného společného zaměstnání byla teoretická i praktická průprava pro společné záchranné akce za pomocí vrtulníku v nepřístupném horském terénu za použití speciálních technik – slanění z paluby, přeprava pacienta v podvěsu v síti a další techniky. Při podobných reálných záchranných akcích v Beskydech a Jeseníkách se totiž lékaři a záchranáři LZS Ostrava setkávají v řadě případů během celého roku.

 Zatímco odpolední část prvého dne byla zaměřena na teorii a simulované zásahy, celý druhý den trénovali záchranáři s vrtulníkem LZS Ostrava v prostoru sjezdovky a areálu Opálená na úbočí Ondřejníku v Beskydech. Zapojení žlutého stroje EC 135 T2e do několikahodinového výcviku mimo mateřskou základnu Kryštof 5 v Ostravě – Zábřehu bylo možné díky nasazení záložního vrtulníku EC 135 T1 do ostrého provozu jeho provozovatelem – firmou DSA, a.s. Poprvé v České republice byl také vyzkoušen nový podvěsový komplet pod vrtulník od německého výrobce, jehož veškeré komponenty splňují nejpřísnější současné evropské certifikační předpisy a který díky své konstrukci výrazně zjednodušuje práci v podvěsu.

 Vynikající podmínky pro výcvik zajistila nejen Horská služba oblasti Beskydy, ale veliké díky patří především provozovateli areálu Opálená za vytvoření perfektního zázemí pro výcvik. Děkujeme také  Biskupským lesům, kteří jsou majiteli okolních pozemků za umožnění výcviku na jejich pozemcích.

 

 

 

 

        

 

 

 -
 -
 -
 -
 -
 -

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web | Zobrazit mobilní web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí