+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Stáž Horské služby u slovenských kolegů v Tatrách

Stáže u Slovenské horské služby, doškolení a vzájemná výměna zkušeností! Celkem 15 záchranářů z české Horské služby se na čtyřech různých horských lokalitách vystřídalo při desetidenních stážích u svých kolegů ze Slovenska. „Na těchto stážích můžeme sledovat, jak funguje horská záchrana na Slovensku opravdu zblízka. Je to pro nás velmi cenné. S žádnou jinou horskou službou v Evropě a ani ve světě nemáme vytvořenou takovou blízkou spolupráci,“ říká jeden z metodiků Horské služby ČR Martin Kocum.

Stáž Horské služby u slovenských kolegů v Tatrách
Ze stáže Horské služby ČR u Horské záchranné služby v Tatrách
Kurzu se zúčastnili kromě instruktorů a cvičitelů i ti, kteří letos do kurzu cvičitelů teprve nastoupí. Protože slovenský zákon o horské službě neumožňuje, aby čeští záchranáři byli na Slovensku přímo zařazeni do služby, mohli se účastnit záchranných akcí jako pozorovatelé. „V průběhu dubna jsme se pohybovali zejména ve vysokotatranském terénu, který mnozí z nás znají převážně ze svých volnočasových aktivit, ale nemají v něm přímou zkušenost s horskou záchranou. Kromě Vysokých Tater jsme se pohybovali v Západních a Nízkých Tatrách a také v Malé Fatře,“ popisuje záchranář ze Šumavy Martin Kocum.
 
Kromě instruktorských stáží se v první polovině dubna v lokalitě Západních Tater konalo také zimní doškolení části zaměstnanců Horské služby ČR. „Dvě třetiny z nás byly na podzim na doškolení na rakouském ledovci Stubai a již druhým rokem pořádáme skialpinistickou verzi, na které se věnujeme i lavinové problematice a pohybu ve vysokohorském terénu tady v Roháčích,“ vysvětluje Pavel Horký, hlavní metodik českých horských záchranářů. „V lokalitě Zuberec Vápenka jsme se na cvičné skále věnovali metodice záchrany postiženého ve skále za pomoci lan Dyneema. Zároveň jsme představili i využití pomocného hyperstatického lana,“ přibližuje první den doškolení Jan Tegelhof, instruktor pozemní záchrany Školicího střediska Horské záchranné služby.
 
Během čtyř dnů se přibližně se 40 českými horskými záchranáři a dalšími instruktory školícího střediska věnovali kolegové ze Slovenska horské záchraně a pohybu ve vysokohorském prostředí v zimním období. Během dne zaměřeného v terénu na lavinovou problematiku byl také příslušníky Střediska lavinové prevence představen způsob dálkového odstřelu lavin pomocí stacionárního systému O'Bellx.
Tatry jsou určitě pro české horské záchranáře pohořím, kde mohou získat zkušenosti, které následně využijí při práci v domácím prostředí. Ale benefit spolupráce s Horskou záchrannou službou určitě není jednostranný. „Využíváme mnoho podobných postupů a učíme se navzájem. Tak jako my jim ukazujeme naše 'vychytávky', oni nás učí zase ty jejich. Každý si takto obohacuje dovednosti a schopnosti, které následně může využít a zdokonalit se,“ říká Jan Tegelhof.
 
Vzájemná spolupráce sousedících horských služeb je velmi důležitá, protože zejména v pohraničních lokalitách se čeští a slovenští záchranáři setkávají při společných záchranných akcích. Při nich zcela mizí význam toho, ze které země člověk je. V ten moment všechny spojuje jediný cíl a to záchrana lidského života v horách a pomoc tomu, kdo ji právě potřebuje.
 
Za fotky děkujeme kolegovi ze Slovenska Matějovi Rumanskému.
 -
 -
 -
 -
 -
 -
 -
 -
 -

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web | Zobrazit mobilní web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí