+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Spolupráce HS s Policií ČR v rámci pátrání

  Byť by se mohlo zdát, že období mezi sezóny je pro Horskou službu jakýmsi klidem před bouří, tak je opak pravdou. Spolupráce se složkami IZS je v tomto období jednou z činností, která Horské záchranáře zaměstnává naplno. Velice často se těchto pátracích akcí účastní nejenom profesionální záchranáři, ale také dobrovolní členové Horské služby. Příkladem nám mohou být dvě velké pátrací akce z posledního měsice.

Spolupráce HS s Policií ČR v rámci pátrání
Ilustrační foto

   Krušnohorští záchranáři se zúčastnili rozsáhlého pátrání po pohřešované osobě v oblasti Abertam a okolí. Horskoslužebníci z Perninku a profesionálové z celých Krušných hor, včetně tří psovodů, propátrávali na základě informací, které průběžně dostávali z velení Policie ČR. Dva a půl dne pátrání bohužel nepřineslo žádný výsledek i přes enormní nasazení všech účastníků. Součinnost složek Policie ČR, HZS, HS ČR a podpora letecké služby Policie ČR, která nasadila do pátrání vrtulník, je ukázkou spolupráce, ve které má Horská služba své pevně dané místo. Záchranářů Horské služby se vystřídalo na akci více než pět desítek, včetně techniky (terénní auta, čtyřkolky, šestikolky atd.).

   Hodně podobným způsobem by se dala popsat i akce z Jizerských hor. Tam se pátrání odehrávalo v oblasti Frýdlantského cimbuří, Bílého potoka a přilehlých lokalit. Pátrání po muži středního věku zaměstnalo po dva dny tři desítky záchranářů z Jizerských hor. Na základě informací z policejního dispečinku akce propátrávali, ve spolupráci s policisty a hasiči, náročný skalní a zalesněný terén s množstvím temných zákoutí a nepřístupných prostor. Vozidla, čtyřkolky, vrtulník a drony - to vše by viděli v intenzivní činnosti návštěvníci severního cípu Jizerských hor v rozmezí více než 24 hodin.

   „Pátrání je součástí činností Horské služby od jejího založení. Současnost pátracích akcí je spojena s využitím moderních technologií v rámci organizace akce, sběru dat, vytvoření rychlého přehledu o situaci a terénu. Samotné pátrání ale zůstává stále závislé na zkušenostech a odhodlání záchranářů, policistů a dalších osob, které se pohybují v terénu a přispívají svými zkušenostmi,“ okomentoval zapojení HS ČR do pátrání a důležitost spolupráce složek IZS ústřední náčelní HS ČR o.p.s. René Mašín.

 -
 -
 -
 -
 -
 -
 -
 -
 -

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web | Zobrazit mobilní web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí