+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Beskydská pátračka se šťastným koncem

  Jako záchranáři neustále hovoříme o problémech s neukázněnými a nezodpovědnými turisty. Může se však stát, že pátrací akce je vyhlášena po člověku, který se zachová ve všech ohledech správně. V Beskydech se díky souhře okolností, chcete-li náhodě, o tomto víkendu rozjela pátrací akce velkého rozsahu.

Beskydská pátračka se šťastným koncem
Ilustrační foto

  Devatenáctiletý muž měl plán na víkendové putování po hřebenech Beskyd. V sobotu zjistil, že mu dochází mobil a požádal příbuzné o sraz spojený s předáním power banky, aby mohl v celé akci zodpovědně pokračovat. Bohužel na místo setkání nedorazil a tato skutečnost celou pátračku spustila. Horští záchranáři ve spolupráci s policií začali pátrat po pohřešovaném ve 13 hodin. Osmnáct horskoslužebníků doplněných příslušníky Policie ČR pátralo na čtyřkolkách i v rojnicích až do podvečera.  Důvodem tak intenzivního pátrání byl nález telefonu pohřešovaného. Vzhledem k příznivé predikci počasí, bylo pátrání zastaveno a pokračování naplánováno na nedělní ráno.

  Přes víkendový termín bylo v neděli zapojeno do pátrání dvacet tři záchranářů HS Beskydy a téměř stejný počet policistů včetně psovoda. „Pátrání neprobíhá vždy pouze v terénu, ale součástí je i prověřování hotelů, restaurací, penzionů, řidičů taxislužby a dalších služeb, kde by se mohl pohřešovaný vyskytnout. To je většinou úkolem policistů, ale my jim s tímto úkolem velmi často pomáháme. Obdobně bylo i tentokrát.  V odpoledních hodinách ukázali kolegové fotografii pohřešovaného obsluze na Pustevnách. Cca za hodinu jim z tohoto objektu telefonovali, že pohřešovaný se dostavil do restaurace,“ popsal situaci ohledně nálezu muže záchranář, který byl po dva dny dispečerem akce za HS.

  Z komunikace s nalezeným mužem vyplynulo, že u něj při sestupu do údolí na dohodnutou schůzku, došlo ke ztrátě telefonu. Tím pádem se nemohl s příbuznými telefonicky spojit. Prostřednictvím náhodného turisty, napsal rodině email, že je v pořádku a pokračuje v postupu. Bohužel ten nebyl nikým přečten, a tudíž o jeho pohybu a stavu nikdo nevěděl.

  Velké poděkování patří nejenom všem účastníkům akce, ale také všem, kteří se aktivně podíleli a pomohli s nalezením pohřešovaného.

 -
 -
 -
 -
 -
 -

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web | Zobrazit mobilní web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí