+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Šumava

Upozornění - Vítr: silný vítr, nárazy větru nad 20m/s, na hřebenech nad 30 m/s
Vítr: silný vítr, nárazy větru nad 20m/s, na hřebenech nad 30 m/s

Paraglidista na stromě a nebezpečná trampolína na Šumavě

Šumavští horští záchranáři si včera pocvičili sundávání paraglidisty ze stromu a prověřili spolupráci s LZS při poranění páteře u skokana na trampolíně.

Ilustrační foto

  Oblíbená věta mezi paraglidisty „kdo nezavětvil, jako by nelétal“. Paraglidista, který startoval z Velkého Boru na Sušicku, si může tento zážitek odškrtnout. Krátce po startu se dostal do klesavého proudu a usazení ve zhruba dvanáctimetrové výšce na blízkém smrku bylo na světě. „Přestože nejsme Mekkou paraglidistů, tak v tomto roce jsme řešili obdobný zásah již podruhé“, okomentoval situaci M. Janďura náčelník šumavských záchranářů.
 Rutinní sundání letce, který byl bez poranění, provedla dvojice záchranářů s využitím lanové techniky.

  Poranění na oblíbené atrakci hotelů a penzionů, trampolíně, nejsou nijak neobvyklá. Většinou jsou důsledkem nedodržení zásad užívání tohoto sportovního náčiní, skáče více účastníků a obdobně. Včera v podvečer se opět prověřila spolupráce horskoslužebníků ze Šumavy a posádky vtulníku LZS z Líní. Skokan na trampolíně si přivodil úraz zad a byl nutný jeho transport do zdravotnického zařízení.
  Vzhledem k lokalitě a nutnosti šetrného transportu, byl po ošetření předán do péče LZS. „Na místě nehody pacienta ošetřovaly posádky RV Klatovy a RZP Železná Ruda. Na nás bylo zajistit plochu pro přistání LZS a pomoc při předání pacienta posádce“, okomentoval situaci zasahující člen HS Šumava.  

Bližší informace: Náčelník HS Šumava Michal Janďura, 606 528 243, email: [email protected] nebo tiskový servis HSČR, Marek Fryš, 602 163 444, email: [email protected].

 -
 -
 -
 -

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web | Zobrazit mobilní web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí