+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Vosy a zase vosy

  Letošní léto je ve znamení zásahů u alergických reakcí. Dobře nastavená spolupráce Horské služby a ZZS je v takovém případě absolutní prioritou pro záchranu života.

Ve všech oblastech, kde HS působí, se v poslední době velice často vyjíždí k alergickým reakcím na bodnutí vosou, anebo jiným bodavým hmyzem.

Vosy a zase vosy
Ilustrační foto

  Krušnohorští kolegové včera vyjížděli k alergické reakci poblíž Měděnce. „Přijali jsme výzvu na bodnutí vosou na turistické cestě. U postiženého se začala rozvíjet silná alergická reakce. Opět se prokázalo, jak důležitou součástí struktury Horské služby jsou dobrovolní členové. Naši profesionálové záchranáři, kteří vyjížděli z Božího Daru měli k dispozici pouze transportní vozidlo. Proto se dispečer rozhodl požádat o pomoc dobrovolné členy z Měděnce. Ti okamžitě vyrazili na čtyřkolce na místo zásahu,“ vysvětlil zapojení dobrovolníků HS, kteří standardně v průběhu týdne neslouží, M. Račko náčelník HS Krušné hory.

 Situace na místě nehody byla velice vážná a její zvládnutí velmi pomohli kolegové postiženého, kteří mu podali léky proti alergii, včetně injekce Epipenu.

  Horští záchranáři na místě pokračovali v ošetření a zajistili místo pro předání pacienta LZS Ústí nad Labem. Terén v dané lokalitě nebyl vhodný pro přistání vrtulníku, a tak došlo ke slanění záchranářů na místo. „Jedním ze členů posádky vrtulníku byl také záchranář HS, který měl službu na stanici LZS pro případ nutnosti technického zásahu. Další z ukázek spolupráce mezi zdravotnickou službou a Horskou službou, která je pro zvládnutí obtížných situací naprosto nezbytná,“ doplnil ještě jeden ze zasahujících.

  V souvislosti se situací s bodavým hmyzem žádáme všechny návštěvníky našich hor, kteří trpí alergií na bodnutí hmyzem, aby si nezapomínali neustále s sebou nosit předepsané léky a nepohybovali se po horách sami pro případ nutnosti rychlé pomoci.

 Také doporučujeme velkou obezřetnost pokud se budou pohybovat v místech, kde je zvýšený výskyt takového hmyzu.

  Pokud se přes všechna opatření dostanete do situace, kdy Vás jako alergika hmyz bodne, neváhejte okamžitě kontaktovat Horskou službu na čísle + 420 1210, ZZS prostřednictvím telefonního čísla 155, a nebo použijte aplikaci Záchranka.

 -

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web | Zobrazit mobilní web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí