+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Střídání horskoslužebníků při pomoci na povodních

  „To, co jsme viděli, je pro člověka, který se do míst zasažených povodní nedostal, jen těžko představitelné. Domy podemleté do základu, s láskou opečovávané zahrádky s nánosem půl metru bahna, sklepy se dřívím a uhlím připraveným na topnou sezónu zalité směsí bahna a vody. Lidé, kteří vynášejí zničený nábytek, elektroniku, postele a oblečení na hromady. Jenom se dívají, jak jejich majetek mizí v kontejnerech.“ Každodenní realita posledního týdne, se kterou se profesionální horští záchranáři setkávali od úterka. Tato směna záchranářů Horské služby z celé republiky odjela do svých domovů, aby jí vystřídalo dalších 50 záchranářů ve víkendové pomoci postiženým.

Střídání horskoslužebníků při pomoci na povodních
Ilustrační foto

 „Do práce se tentokrát zapojují i dobrovolní kolegové z naší členské základny. Vyrazili ze všech koutů republiky ještě dnes, když skončili ve svých zaměstnáních, aby se zítra hned ráno zapojili do pomoci v místech nejvyšší nouze“, popsal situaci J. Fabián, který je již po celý týden jedním ze zasahujících a koordinátorem přímo v terénu.

  Práce záchranářů je poněkud odlišná, než na jakou jsou zvyklí. Horskoslužebníci standardně řeší situace, kdy postižení jsou v přímém ohrožení zdraví nebo života. To, co dělají momentálně na povodní zasažených místech, jsou především úklidové práce a záchrana majetku všeho druhu. Neřeší to. Prostě je to potřeba, tak pracují stejně jako na horách. S plným nasazením a odpovědností.

 

 -
 -

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web | Zobrazit mobilní web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí