Šumava

Upozornění - Vítr: silný vítr, nárazy větru nad 20m/s, na hřebenech nad 30 m/s
Vítr: silný vítr, nárazy větru nad 20m/s, na hřebenech nad 30 m/s

Horská služba na akci "Den s integrovaným záchranným systémem"

Lipno, 7. září 2024 – Horská služba České republiky se v sobotu zúčastnila jedné z nejpopulárnějších akcí pro veřejnost – „Den s integrovaným záchranným systémem“, která proběhla v rodinném areálu Lipno. Návštěvníci akce měli možnost setkat se s týmy záchranných složek a seznámit se s jejich činností i vybavením.

Horská služba na akci "Den s integrovaným záchranným systémem"

Na stanovišti Horské služby se veřejnost mohla seznámit s moderní technikou a vybavením, které záchranáři využívají při náročných zásazích v horských oblastech. Mezi největší lákadla patřila prezentace terénních vozidel a speciálního vybavení pro zimní i letní zásahy. Návštěvníci se také dozvěděli, jak probíhá záchrana v extrémních horských podmínkách, a získali praktické tipy pro bezpečný pohyb na horách.

Jedním z hlavních bodů programu byla ukázka slanění ze Stezky korunami stromů, která simulovala záchranu zraněné osoby z výšky. Tento atraktivní moment přilákal mnoho diváků, kteří s napětím sledovali práci zkušených záchranářů a zároveň si uvědomili náročnost této profese.

„Jsme rádi, že jsme se mohli zúčastnit této akce a ukázat veřejnosti, jak náročná a důležitá je naše práce. Akce byla skvělou příležitostí k tomu, abychom lidem přiblížili záchranné operace v horských oblastech a zároveň je edukovali o tom, jak se vyhnout nebezpečným situacím,“ uvedl náčelník Horské služby Šumava Michal Janďura.

Den s Integrovaným záchranným systémem byl nejen příležitostí pro představení profesionálních složek záchranného systému, ale i dnem plným zábavy a vzdělávacího programu pro rodiny s dětmi. Horská služba se těší, že svým vystoupením přispěla k úspěchu celé akce a děkuje organizátorům za skvělou spolupráci.

Bližší informace: Náčelník HS Šumava Michal Janďura, 606 528 243, email: [email protected]

-