+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Zimní atestační kynologický kurz

Dne 20. až 23.3. 2017 proběhl na chatě Špindler nad Špindlerovým Mlýnem atestační kynologický kurz zakončený zimní částí zkoušky Psovod horské služby (65-024-H).

Zimní atestační kynologický kurz
Ilustrační foto

Zkoušek se zúčastnilo celkem 13 psovodů se psy. Na chatu Špindler se kynologové a figuranti z řad členů, lavinových preventistů, pracovníků HS a dobrovolníci sjeli v dopolední hodinách prvního dne. Figuranti a dobrovolníci pak zbytek dne strávili přípravou pracovišť, bohužel v nepříjemném deštivém počasí. Psovodi pak ladili přípravu na samotné zkoušky.

Úterý začalo ranní poslušností a od 9 hodin vyslala zkušební komise prvního psovoda. I tento den byl doprovázen velmi nepříjemným mrholením, které se často měnilo až v déšť. Odpoledne bylo věnováno kontrolou lavinových svahů v Labském dole zakončené tvorbou lavinového profilu a rozšířeným kompresním testem stability sněhových vrstev. Středeční dopoledne probíhalo podobně jako předchozí den. Psovodi měli za úkol najít 2 až 4 figuranty na dané ploše imitující lavinu. Bohužel ani tento den se počasí neumoudřilo. Odpoledne pak psovodi absolvovali praktickou zkoušku při práci s lavinovým vyhledavačem, organizaci při lavinové nehodě a byli seznámeni s novou metodou sondování. Pesjci už začínali být unavení a když ve čtvrtek dopoledne skončilo poslední hledání, mohli si všichni oddechnou, že zvládli přezkoušení ze své kvalifikace.

Velký dík patří zejména figurantům, kteří odvedli ve velmi nepříjemných podmínkách perfektní práci.

 -
 -
 -
 -
 -
 -
 -
 -
 -
 -
 -

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí