+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Horská služba a letošní začátek prázdnin.

  Letní sezóna je mnohokrát vnímána jako oddechové období pro Horskou službu.Zásahů bylo vždy dost a v posledních letech práce ještě přibývá.Velice úzká spolupráce se ZZS v jednotlivých krajích a také rozvoj letních sportovních aktivit ve střediscích, kde bývalo doménou jen lyžování, přináší horským záchranářům mnoho zásahů.

Horská služba a letošní začátek prázdnin.
Ilustrační foto

  Pro Horskou službu začíná letní sezóna každoročně 1.5. a končí 30.11. . Ta letošní znamenala doposud pro záchranáře již přes 1200 výjezdů a přímou spolupráci se ZZS zaznamenali v cca 400 případech. Z toho 60 se neobešlo bez asistence a následného transportu za využití vrtulníku.

  Tato čísla hovoří o vytíženosti záchranářů a návštěvnosti všech našich hor. Intenzita zásahů se logicky zvýšila se začátkem letních prázdnin. I když máme za sebou pouhé první dva týdny, tak počet zásahů tvoří zhruba jednu třetinu celé letní sezóny, cca 360 zásahů.

  Musíme si ale uvědomit, že ne všechny úrazy jsou závažné, ne vždy záchranáři bojují o život člověka. V mnoha případech se jedná o drobná poranění, která však postiženému neumožňují pokračování v jeho aktivitách, a tudíž využije transportu HS.

  Existují ale situace, kdy včasný příjezd záchranářů z Horské služby zachraňuje život. Napříč všemi oblastmi se ve statistikách nacházejí zásahy u alergických reakcí, selhání srdce, naprostého vyčerpání, ale také řešení nehod a pádů s velice vážnými následky. Takových byly za posledních čtrnáct dní téměř čtyři desítky.

Žádáme tudíž všechny turisty, sportovce a nadšence pobytu v přírodě, aby nepodcenili přípravu a nepřeceňovali své síly. Přejeme všem návštěvníkům našich hor, aby si užili svoji dovolenou a volno, naplno a bez prolémů.

 Bližší informace: tiskový servis HSČR, Marek Fryš, 602 163 444, [email protected]

 -
 -
 -
 -

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web | Zobrazit mobilní web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí